TI

  Tiistai


  Tiistain teemana ulkopuolisuus

  Ulkopuolisuutta voidaan tuntea monella tasolla ja intensiteetillä riippuen elämäntilanteesta, iästä ja olosuhteista. Ulkopuolisuutta voidaan kokea suhteessa muihin ihmisiin, arkipäivän tilanteisiin tai yhteiskunnallisiin toimintakenttiin. Itsensä voi tuntea ulkopuoliseksi, vaikka ei varsinaisesti olisikaan syrjäytynyt. Ulkopuolisuus voi kuitenkin merkitä myös putoamista yhteiskunnallisten turvaverkkojen ulkopuolelle ja siten jäämistä kokonaan syrjään keskeisiltä elämänalueilta. Koska ulkopuolisuudella on näin monet kasvot, tulee myös sen tunnistamiseen, työstämiseen ja torjumiseen tarjota monta tapaa - niin ulkopuolisuutta kokevalle kuin hänen kanssaan kulkevalle ammattilaisellekin. Yhteistyömuotojen tulee olla tarpeeksi moninaisia, ja niitä pitää olla riittävästi tarjolla. NUORI2013-ohjelmassa ulkopuolisuuteen pureudutaan esimerkiksi yhteiskuntatakuun, koulumaailman yhdenvertaisuuden, yksilöllisten palvelupolkujen ja yhteisöllisyyden näkökulmista.

  NUORI2013-sali

  TI klo 11.30-12.50
  POP-messu

  Pop-messu on Töölön ev.lut. seurakunnassa toteutuva nuorten aikuisten messu. Messun perusrakenne noudattelee perhemessun kaavaa, jota täydentää artistivieras ja osallistava esirukous. Messua toteuttamassa Piispa Seppo Häkkinen, pastori Riikka Wiksröm, messuisäntä Mikko Saari, esirukouksen lukija Tilda Tiljander. Bändi: Make Perttilä (kapellimestari), Tuukka Vainiola (kitara), Pasi Ryökkynen (basso), Tuomas Hautala (koskettimet), Mikael Seire (rummut), Mirkka Paajanen (solisti), Ella Jaakkola, Miriam Bourgeot ja Pilvi Kekkonen (kuoro). Artistivieraana Yona. OSALLISTU MESSUN ESIRUKOUKSEEN www.itkumuuri.fi/rukous (hae valikosta Nuori2013popmessu).

  TI klo 13.10-15.10 (tupla)
  Kasvua koko elämä! Meidän kirkko - kasvamme yhdessä

  Piispa Seppo Häkkinen, Allianssin pääsihteeri Olli Joensuu, Vanhempainliiton toiminnanjohtaja Tuomas Kurttila, tutkija ja srk:n luottamushenkilö Kirsi Pohjola sekä Jyväskylän perusturvalautakunnan puheenjohtaja Riitta Mäkinen

  Ajat muuttuvat ja työkin sen mukana. Kirkon kasvatus on linjattu uudelleen. Meille ihminen on tärkein, Jumalan kuvaksi luotu. Kaiken melskeen keskellä peräänkuulutamme kasvurauhaa. Kukaan ei pärjää yksin. Tule ruotimaan kasvatuksen linjausta ja kuulemaan kehittämisasiakirjoista. Nyt tarvitaan uutta näkyä. Näkökulmia avaamassa mm. piispa Seppo Häkkinen, Allianssin pääsihteeri Olli Joensuu, Vanhempainliiton toiminnanjohtaja Tuomas Kurttila, tutkija ja srk:n luottamushenkilö Kirsi Pohjola, Popmessubändi. Tilaisuudessa jaetaan myös kirkon ansiomerkit.

  TI klo 15.30-16.20
  Nuorisotakuu NYT!

  Neuvotteleva virkamies Jaana Walldén, OKM; toiminnanjohtaja Timo Hämäläinen, Jyvässeudun 4H-yhdistys; puheenjohtaja, yrittäjä Jari-Pekka Koponen, Keski-Suomen Yrittäjät; kunnanjohtaja Matti Mäkinen, Hankasalmen kunta; Siru Valtonen, Nuorten Taidetyöpaja; puheenjohtaja Hanna-Mari Manninen, Suomen Nuorisoyhteistyö - Allianssi

  Nuorisotakuu on ollut voimassa 8 päivää. Tiedäthän sinä, mikä on roolisi tässä hallituksen kärkihankkeessa? Suomen 4P-mallin mukaan nuorisotakuun töpinäryhmissä ovat mukana myös nuorten vapaa-ajantoimijat järjestöistä, kunnista ja seurakunnista. Jos on vielä hieman hämärän peitossa mikä on nuorisotakuu, kuka sitä tekee, mikä on oma roolisi siinä, osallistu tilaisuuteen. Osion juontaa Allianssin pj. Hanna-Mari Manninen.

  ILOA ELÄMÄÄN (Auditorio 1 - Wilhelm)

  TI klo 12.00-12.50
  Kännikapinaa ja Juoppohulluutta!

  Anki Pulliainen ja Silva Rikala, Kännikapina

  Juha Vuorisen kirja "Juoppohullun Päiväkirja" on keikkunut vuodesta toiseen Suomen myydyimpien pokkareiden listalla. Kirjasta on nyt tehty elokuva, jossa juominen näyttäytyy brutaalissa valossa. Saako elokuvan alkoholikriittinen viesti suomalaisen nuorison kyseenalaistamaan kreisibiletyksen ihanuuden? Tule kuulemaan tuoretta näkökulmaa nuorten juomisen ehkäisyyn. Sessio on toteutettu yhdessä Juoppohullun päiväkirja -elokuvan tuotantotiimin kanssa. Luvassa vauhdikasta menoa ja yllätyksiä!

  TI klo 13.10-15.10 (tupla)
  Syrjästäkin selviää- oma tarinani

  Lisa Sounio, toimitusjohtaja

  Brändiasiantuntija Lisa Sounio kertoo kiinnostavan tarinan siitä, miten sivutieltäkin voi löytää juuri oman juttunsa ja pärjätä huolimatta vaikeista ja vaatimattomistakin lähtökohdista. Sounio luennoi muun muassa työhyvinvoinnista ja verkostoitumisesta, hänellä on kokemusta työelämän tiukoista tilanteista saneerauksiin, työttömyyteen, uudelleenkouluttautumiseen, viestintäpulmiin sekä tuotelanseerauksiin ja yrityksen myymiseen. Ennen yrittäjäpolun alkua hän toimi markkinointi-, vienti- ja tuotekehitystehtävissä. "Pelottavinta oli uskallus jättää turvallinen työ ja käynnistää uusi vaihe", kertoo Lisa. Haasteena Sounio näkee myös työn ja vapaa-ajan tasapainon. "Epävarmuuden iskiessä vaatii itseltään liikaa. Yritän muistaa, että täydellisiä naisia on vain saduissa."

  TI klo 15.30-16.20
  Sosiaalinen nuorisotyö

  Anu Gretschel, tutkija, Nuorisotutkimusverkosto; Marjo Tammisto, lehtori, Seurakuntaopisto; Anu Vesterinen, koordinaattori, Hyvinkää-Riihimäen Ammattikoulutussäätiö ja Arja Lehikoski, erityisnuorisotyön sihteeri, Nuorten Keskus ry

  Syrjäytymisilmiö on nostettu yhteiskunnassa keskeiseksi teemaksi. Mitä uutta vellova syrjäytymiskeskustelu voi meille eri organisaatioissa toimiville sosiaalista nuorisotyötä tekeville antaa? Osaammeko hyödyntää ajan hengen ja sen tuomat mahdollisuudet? Olemmeko varautuneet aallonharjalta alas tulemiseen, kun yhteiskunta vaihtaa puheenaihetta? Osio sisältää keskustelua, yhteisen todellisuuden jäsentämistä ja mahdollisuutta tehdä näkymätön näkyväksi.

  INNOFACTOR (Auditorio 1 - Wivi)

  TI klo 12.00-12.50
  Nuorten pelaaminen ja pelihaitat

  Inka Silvennoinen, Pelitaito-projekti, Ehyt ry; Jarkko Järvelin, Pelituki-projekti, Sovatek-säätiö; Tuula-Leena Raiski, Osaamisen kehittäminen/Rahapelihaitat, Keski-Suomen sosiaalialan osaamiskeskus/Terveyden ja hyvinvoinnin laitos

  Pelit ovat merkittävä osa nuorten media- ja populaarikulttuuria, ja lähes kaikki nuoret pelaavat digitaalisia pelejä ainakin satunnaisesti. Pelaamisella on runsaasti positiivisia vaikutuksia, ja sitä hyödynnetään esimerkiksi nuorisotyön välineenä. Hyötyjen lisäksi pelaamisen liittyy myös erilaisia riskejä. Pelaamisen taustalla on erilaisia yksilöllisiä sosiaalisia ja emotionaalisia motiiveja, jotka vaikuttavat pelikokemuksen lisäksi myös pelaamiseen liittyviin riskitekijöihin. Nuorten rahapelaaminen on määrällisesti vähäisempää kuin aikuisten, mutta rahapeliongelmat suhteellisesti yleisempiä. Mitkä ovat digitaalisen pelaamisen koukut? Onko yksin pelaaminen suurempi riski kuin porukassa pelaaminen? Pelaavatko lapset ja nuoret rahapelejä? Milloin pelaaminen muuttuu ongelmalliseksi? Miten ongelmapelaamisen voi tunnistaa? Mitä nuorisotyöntekijä voi tehdä? Miten osaamistaan voi vahvistaa?

  TI klo 13.10-15.10 (tupla)
  Tuu mun luo - saavutettavuus luo hyvinvointia

  Juha Lahtinen KM, opinto-ohjaaja, kouluttaja Sininen Kolmio / tuottaa Tekemällä oppii -hanke, Valtakunnallinen työpajayhdistys

  Tuottaako koulutusjärjestelmämme ulkopuolisuutta? Ovatko palvelumme riittävän saavutettavia ja esteettömiä? Esityksessä kuvataan nuorten kanssa työskentelevien omalla toiminnallaan ja ohjauksellisella työotteellaan mahdollistamaa saavutettavuutta - pedagogista ja sosiaalista. Merkittävässä roolissa ovat ihmis-, oppimis- ja ohjauskäsitykset. 
Kohtaamisessa keskeistä on yksilön kunnioittaminen, erilaisuuden tunnistaminen ja tunnustaminen. Tavoitteena on oikeudenmukaisuus ulkopuolisuuden kokemuksen sijasta. Pyrkimys esteettömyyteen on yhdenvertaisuuden edistämistä. Tärkeää on, että jokaisella nuorella on joku, joka kohdata.

  TI klo 15.30-16.20
  Lava - a nice place to fail

  Tuottaja Deniz Duvarci ja tuottaja Jon Ekström, Kulturhuset, Stockholm(englanninkielinen)

  Tukholman Kulturhusetin nuorten avoin kulttuuritila "Lava" on avointen ovien taideolohuone, joka on tuonut kulttuuriharrastuksen keskelle Tukholmaa. Kuulemme Lavan henkilöstöltä tilan konseptista sekä niistä haasteista ja voitoista, joita uudenlaisen toimintamuodon lanseeraaminen on mukanaan tuonut. Katso:http://kulturhuset.stockholm.se/Lava/
  Ohjelman tuottaa Nuori Kulttuuri -säätiö. www.nuorikulttuuri.fi

  NUORISOTILA (Auditorio 3 - Wolmar)

  TI klo 12.00-12.50
  Nuotta-valmennus - innovatiivisia sosiaalisen vahvistamisen menetelmiä

  Suomen Nuorisokeskukset

  Matinea, johon Sinäkin pääset yhdessä nuorten, koordinaattoreidemme ja yhteistyötahojemme kanssa osallistumaan. Lue mainos tämän linkin takaa (e-kirjana oleva pdf).

  TI klo 13.10-15.10 (tupla)
  Kasvatus teknologisessa maailmassa nuorisotyöllinen vastaväitös
  Keskustelijoina Tomi Kiilakoski ja Miki Mielonen

  Nuoret ja heidän kanssaan toimivat aikuiset elävät maailmassa, jota teknologia yhä selkeämmin rakenteistaa ja jossa arkiset kohtaamiset ja kokemukset tapahtuvat teknologian välityksellä. Miten käy kasvatuksen tällaisessa maailmassa, likistyykö se hengiltä vai löytääkö uusia ja vapaampia mahdollisuuksia? Tilaisuudessa tutkitaan Tomi Kiilakosken väitöskirjaa nuorisotyön ja nuorisokasvatuksen näkökulmasta.

  TI klo 15.30-16.20
  Vapaaehtoisten kanssa kadulla

  Palveluoperaatio Saappaan neuvottelukunta

  Ammattilaisten ja vapaaehtoisten yhteistyö on mielekäs tapa toimia syrjäytymisvaarassa olevien nuorten hyväksi. Vapaaehtoistyö tuo kuitenkin omat haasteensa ja velvoitteensa työntekijöille. Miten työ kantaa hedelmää ja mitä tulee ottaa huomioon vapaaehtoistoimintaa järjestettäessä? Mitä mallinnuksia voidaan hyödyntää helposti, ja mikä on vapaaehtoisten oma kokemus toiminnassa mukana olemisesta?

  HUMAK (D-halli)

  TI klo 12.00-12.50
  Starttivalmennuksen ABC

  Jari Kivirinta, projektipäällikkö ja Janne Rinne, projektityöntekijä / Startti parempaan elämään -juurruttamishanke, Valtakunnallinen työpajayhdistys

  Yhteiskunnan turvaverkon ulkopuolelle jää vuosittain kymmeniä tuhansia nuoria. Haastavassa elämäntilanteessa nuoren on vaikea selviytyä yksin ja vaarana on jäädä pysyvästi ulkopuoliseksi. Seminaarissa tutustutaan matalimman kynnyksen valmennuksen peruskäsitteisiin ja hahmotetaan starttivalmennustoiminnan sijoittumista palvelurakenteisiin. Toimintaa ja sen positiivisia vaikutuksia tarkastellaan työpajojen, kuntien sekä muiden sidosryhmien näkökulmasta.

  TI klo 13.10-15.10 (tupla)
  Rasisminvastaisuus - menestystarinoita muutoksesta

  Satu Kanninen ja Heli Markkula, NoRacism-hanke, Pelastakaa Lapset

  Mistä tietää, että toiminta on rasisminvastaista? Mitä tietoja, taitoja tai organisatorisia linjauksia työyhteisöt tarvitsevat, jotta rasismia tunnistetaan ja siihen puututaan? Tule kuulemaan tosielämän tarinoita yhdenvertaisen nuorisotyön ja -toiminnan rakentamisesta. Millaisia haasteita on tarinoiden taustalla? Osio on suunnattu lasten ja nuorten parissa toimiville ammattilaisille ja palveluiden kehittäjille. Pelastakaa Lapset on julkaissut rasisminvastaisesta työstä oppaan: "R-sana. Kirja rasismista ja siihen puuttumisesta". Tapahtumaan osallistuvat saavat kirjan omakseen. Kirja löytyy myös pdf-versiona Pelastakaa Lapset ry:n verkkosivulta www.pelastakaalapset.f/rasisminvastainen-tyo/

  TI klo 15.30-16.20
  Johdatus työpajatoimintaan

  Outi Hedemäki, yhteisövalmentaja, Valtakunnallinen työpajayhdistys

  Mihin työpajoja tarvitaan ja mitä niissä tehdään? Kuka työpajatoiminnasta hyötyy? Mitä työpajatoiminta antaa nuorille? Seminaarissa avataan työpajatoiminnan hyötyjä ja mahdollisuuksia kaikille nuorten kanssa toimiville.

  Nuorisopolitiikka

  TI klo 12.00-12.50
  Rysän päältä kiinni- putkareissun sijaan katusovittelua

  Heikki Turkka, projektipäällikkö, Aseman Lapset ry

  Katusovittelu puuttuu nuorten lieviin asianomistajarikoksiin tuoreeltaan. Tyypillisiä tapauksia ovat näpistykset ja lievät vahingonteot. Menetelmää käytetään myös kyteviin konflikteihin ennaltaehkäisevänä menetelmänä. Nuoria koulutetaan toimimaan myös sovittelijoina ja konfliktinratkaisijoina sellaisissakin tilanteissa, missä aikuisia ei ole saatavissa.

  TI klo 13.10-15.10 (tupla)
  Mielenterveydestä voimaa nuorisotyöhön

  Anna Erkko ja Marjo Hannukkala, Mielenterveystaidot kasvuun -hankkeet, Suomen Mielenterveysseura

  Miten nuorisotyössä voidaan vahvistaa nuorten mielenterveyttä? Miten mielenterveystaitoja harjoitellaan nuorten kanssa? Osiossa avataan nuorten mielenterveyttä elämäntaitona, osana kokonaisvaltaista hyvinvointia. Lisäksi keskustellaan siitä, millaisia mahdollisuuksia nuorisotyössä on lisätä ja tukea nuorten voimavaroja, kohdata nuorten huolia ja olla osana nuorten turvaverkkoa. Toiminnallisten harjoitusten kautta tutustutaan myös tunnetaitoihin, ihmissuhdetaitoihin ja selviytymistaitoihin, ja saadaan vinkkejä käytännön nuorisotyöhön.

  TI klo 15.30-16.20
  Minä kasvattajana - ammatillisten roolien rakentaminen

  Heli Mäkinen, Hanna Pulkkinen ja Riikka Reina, Seurakuntaopiston Lapsityön Instituutti

  Osiossa tutkitaan omaa ja toisten roolia kasvattajana, kasvattajuuden eri tehtäviä ja tapoja hahmottaa kasvattajan työ. Toiminnallisen työskentelyn ideana on, että osallistuja tulee tietoiseksi omasta tavastaan toimia ammattikasvattajana. Työskentely sopii kaikille kasvattajaksi itsensä määritteleville. Osallistujamäärä maks 40 henkeä.

  CIMO-huone

  TI klo 12.00-12.50
  Kansainvälisyys on kaikkien oikeus! CIMO-huoneen avajaiset

  Anitta Jaakola, vapaa-aikatoimen johtaja, Ranua; Matti Huovinen, nuoriso-ohjaaja, Ranua; Simo Varjonen, nuorisopäällikkö, Hyvinkää; Ari Haapalainen, nuoriso-ohjaaja, Hyvinkää; Virpi Tuovinen, nuoriso-ohjaaja, Puumala


  Kansainväliset kontaktit ja rahoitusmahdollisuudet on tarkoitettu kaikille nuorisoalan toimijoille. Jokaisella nuorella on oikeus osallistua maailmanvalloitukseen. Häh, mistä muka aika kv-toimintaan? Kuule miten kv-koulutuksista ja kumppanuuksista on saatu virtaa ja intoa omaan työhön. Esittelyssä vuoden 2013 koulutukset, valitse niistä sinua kiinnostavin. Tapaat verkostomme jäseniä ja ohjelman työntekijät sekä kuulet Youth in Action -ohjelman vuoden 2013 uutiset.

  TI klo 13.10-14.00
  Mitä maailma meille tarjosikaan?

  Ryhmätapaamisia toteuttaneet nuoret innostavat esimerkillään. Anni Juntunen, toiminnanjohtaja, Konneveden 4H-yhdistys; Loimaan Teatterin nuoret sekä Sari Äikää-Torkkeli, teatteri-ilmaisun ohjaaja; Tia Tilus ja Rosa Hongisto, Hyvinkään nuorisopalveluiden kv-klubi.

  Ryhmätapaamisia järjestäneet kolmen paikkakunnan nuoret haluavat innostaa sinut esimerkillään ja haastaa mukaan Youth in Action -ohjelman hyödyntämiseen. Youth in Action -ryhmätapaamisessa tekijöinä ovat nuoret itse. Näe ja koe kuinka teatteriryhmien vaihto Irlannin Limerickin ja Loimaan välillä synnytti uusia ideoita, miten Maltan ja Konneveden nuoret loivat inspiroivan yhteistyösuhteen ja minkälainen on ollut Hyvinkään kv-klubilaisten kansainvälistymistaival.

  TI klo 14.20-15.10
  Euroopasta pajalle, pajalta Eurooppaan - kansainvälistyminen on pajanuoren oikeus

  Heidi Elo, yksilövalmentaja, Kisällikellarin etsivä työ ja Annina Kurki, yksilövalmentaja, Lahden työpajat

  Tarvitsetko tietoa Eurooppalaisen yhteistyön rahoituksen hakemisesta? Haluatko parhaat hakuvinkit? Kiinnostavatko aidot kokemukset kansainvälisestä yhteistyöstä? Kontaktien löytäminen? Ajatusten vaihto? Mukaasi voit noukkia onnistuneita, erilaisia tai perin tuttuja kokemuksia kansainvälisestä toiminnasta. Pajanuorten kansainvälisyyshankkeista kertovat Youth in Action-ohjelman rahoitusta hyödyntäneet tahot. Ota kansainvälistyminen perustyövälineeksi pajanuoren polun rakentamisessa.

  TI klo 15.30-16.20
  Puhetta, ei pommeja -menetelmä työkaluksi vihapuhetta vastaan

  Tutustu menetelmään Onni Sarvelan ja Eelin Hoffströmin, Youth in Action -kouluttajaringin jäsenten, opastamana

  Kuinka reagoida vihapuheeseen netissä ja mediassa? Puhetta, ei pommeja -menetelmässä nuoret oppivat keskustelemaan ja ymmärtämään toisten ajatuksia. Tutustu menetelmädemoon ja saat jatkossa paikkakunnallesi kokeneen kouluttajan, tilat ja materiaalit Youth in Action -ohjelman rahoittamana. Väännetään vihapuheen nupit äänettömälle.
  Elsi-tila TI klo 12.00-12.50

  TI klo 12.00-12.50
  Yllätysraskauden mahdollisuudet

  Outi Papunen, Itu-vastaava, Tampereen NNKY


  Osiossa käsitellään raskauden jatkamista, raskaudenkeskeytystä ja adoptioon luovuttamista. Osion tavoitteena on antaa valmiuksia yllätysraskaustilanteessa olevan nuoren kohtaamiseen.

  TI klo 13.10-15.10 (tupla)
  Minä lahjoineni yhteisessä työssä - Lattiakuva-työskentely

  Riikka Reina ja Aulikki Mäkinen, Seurakuntaopiston Lapsityön Instituutti

  Ohjelma toteutetaan lattiakuva-menetelmällä. Menetelmä on yksi kristillisen kasvatuksen menetelmä, jossa kertomus tai aihe koetaan toiminnallisesti yhdessä ryhmän kanssa. Tavoitteena on pysähtyä hetkeksi miettimään omaa tehtäväänsä kasvattajana ja omia lahjojaan työssään. Sekä kiittää näistä lahjoista. Maksimissaan 35 osallistujaa.

  TI klo 15.30-16.20
  Käytännön vinkkejä mediakasvatukseen nuorisotyössä

  Mediakasvatusseuran koordinaattori Anniina Lundvall ja Mediakasvatus- ja kuvaohjelmakeskuksen suunnittelija Tommi Tossavainen

  Miten lisätä nuorten mediataitoja helposti arjen keskellä? Millaista yhteisöllisyyttä lisäävää toimintaa taloilla ja leireillä voisi järjestää? Miten ikärajat tulisi huomioida nuorisotalojen peli- ja elokuvatoiminnassa? Mistä saisi tukea oman ammattitaidon kehittämiseen? Mikä ihme on mediataitoviikko? Mediakasvatusseura yhdessä Kuvaohjelma- ja mediakasvatuskeskus MEKUn kanssa avaavat nuorten parissa tehtävän mediakasvatustyön perusteita ja tarjoavat tiiviissä paketissa ajankohtaisia, nuorten yhteisöllisyyttä ja osallisuutta tukevia mediakasvatusvinkkejä nuorten parissa toimiville hyödynnettäväksi jokapäiväisessä työssä.

  Felix-tila

  TI klo 12.00-12.50
  Aktuellt inom ungdomspolitiken

  Georg Henrik Wrede, direktör, ungdomsenheten, Undervisnings- och kulturministeriet

  TI klo 13.10-15.10 (tupla)
  Lär dig prata om det obekväma

  Tove Ajalin och Malin Gustavsson, mobbningsförebyggande koordinatorer, Folkhälsan

  För att förebygga mobbning och utanförskap behöver vi prata om svåra och obekväma ämnen som sexuella trakasserier och rasism. Folkhälsans koordinatorer för mobbningsförebyggande arbete ger dig verktyg, tips och inspiration på hur du kan ta upp svåra frågor till diskussion med unga. Folkhälsans Förbund har producerat nytt material till filmen "Så ingen blir ensam ..." där sexuella trakasserier tas upp, och en ny högaktuell film som berör rasism och fördomar. Mobbningsförebyggande koordinatorer, berättar hur du kan använda filmerna och Folkhälsans arbetsmaterial för att skapa konstruktiva diskussioner om obekväma ämnen.

  TI klo 15.30-16.20
  Komma ut - eller komma in? Hbtiq-perspektiv på ungdomsarbetet

  Anders Huldén, koordinator för Setas ungdomsarbete

  Att komma ut ur garderoben är något vi vanligen förknippar med homosexuella och bisexuella personer som "kommer ut" med att de inte är hetero. Men om man breddar perspektivet kan man tänka sig att "komma ut" egentligen handlar om att för sina medmänniskor avslöja något om vem man är, vem man gillar eller vill leva tillsammans med. Vilka är det som kommer ut och vilka stannar kvar - osäkra på omgivningens reaktioner? Hur ser det ut i din arbetsmiljö? Välkommen med att diskutera kring utmanandet av heteronormativa föreställningar och praktiker i arbetet med ungdomar och hur du kan bidra till mer inkluderande miljöer där det är lättare för alla som vill att komma ut, komma in och komma med - oavsett könsidentitet, könsuttryck och sexuell läggning.

  Tietoiskut ja kirjanjulkistukset yläkerroksen ravintolassa

  TI klo 14.00-14.25
  Koordinaatti.fi - Verkkopalvelu nuorten tieto- ja neuvontatyön ammattilaisille. Esittelijöinä Jaana Fedotoff ja Mika Pietilä, Koordinaatti - Nuorten tieto- ja neuvontatyön kehittämiskeskus.

  TI klo 14.30-14.55
  Nuorten osallisuus aktivoi liikkeelle. Laajan, MOPO-tutkimus- ja kehittämishankkeen tavoitteena on yhdessä nuorten kanssa kehittää heille kiinnostavia toimintatapoja hyvinvoinnin edistämiseen. Jaana Ukonaho, ODL Liikuntaklinikka, MopoTuning-hanke; Minna Kettunen, Virpiniemen liikuntaopisto; Petri Heikkinen, Oulun seudun ammattiopisto; Antti Puotiniemi, Oulun seudun ammattiopisto.

  TI klo 15.00-15.25
  NäytönPaikka-nettipalvelu - Oma Elämä näkyväksi. Ilmainen ja asiakasta osallistava työväline oman elämän hahmottamiseksi ja haltuun ottamiseksi. Miikka Ringman, projektinjohtaja, sosionomi (AMK); Panu Isotalo, projektikoordinaattori, kasvatustieteiden tohtori, OEN-projekti / NäytönPaikka ry.

  TI klo 15.30-15.55
  Petri Puroaho & Jenni Leppänen: Maahanmuuttajavalmennuksen opaskirja työpajoille.
  Kustantaja: Valtakunnallinen työpajayhdistys ry, RAY:n tuella.

  TI klo 16.00-16.20
  Asennetta osallisuuden vahvistamiseen!
  Tule kuulemaan lasten ja nuorten osallisuutta kirkossa käsitelleen opinnäytetyön (DIAK-YAMK) tuloksia. Työntekijöiltä on kysytty asenteista, toimenpiteistä ja esteistä osallisuuden edistämisen tiellä ja nyt on julkistamisen aika. Työn tilaaja on PTK. Esittelijänä Tiina Taavitsainen.

  B1-halli
  Bongaa päättäjä -ständille B1-halliin voit tulla tapaamaan kasvotusten ja henkilökohtaisesti tapahtumassa vierailevia poliitikkoja ja päättäjiä. Ständillä on erillinen aikataulu, josta näet tapaamisaikataulut.

  KE

  Keskiviikko


  Teemana yhteistyö

  Nuorisotoimialalla seurakunnilla, kunnilla, järjestöillä ja muilla tahoilla on yhteinen kohderyhmä: lapset ja nuoret. Yhä monimutkaistuvassa yhteiskunnassa työtä ei voi tehdä yksin, vaan on huomioitava sekä toimialan sisäiset että siihen vaikuttavat muut toimijat. Tämä on nähtävä ennen kaikkea uutta synnyttävänä mahdollisuutena. Yhteistyötä on syvennettävä paitsi taloudellisten seikkojen, ennen kaikkea nuorten yksilöllisiin tarpeisiin vastaamisen ja kokonaisvaltaisten palveluiden kehittämisen vuoksi. Yhteistyötä tulee rakentaa nuorten tilanteista ja tarpeista käsin. Tämä avaa meille kaikille mahdollisuuden oppia toisiltamme. NUORI2013-tapahtuma on kokonaisuudessaan merkittävä askel kohti vahvempaa yhteistyötä ja parempia palveluita.

  NUORI2013-sali

  KE klo 9.00-9.50
  Suurten kaupunkien nuorisotyön haasteet

  Leena Ruotsalainen, Helsingin kaupungin nuorisoasiainkeskus

  Miten kuntien nuorisotyö selviää tuottavuudesta, tehokkuudesta ja kilpailukyvystä? Miten kuntien nuorisotyö vastaa demokratiavajeeseen ja kansalaisyhteiskunnan haasteeseen? Valtaavatko järjestöt ja yritykset kunnallisen nuorisotyön toiminnat? Miten kunnat selviävät yhteiskuntatakuusta, etsivästä nuorisotyöstä,
monikulttuurisuudesta, verkkonuorisotyöstä, kouluyhteistyöstä ja monista muista
haasteista? Haastaako Helsingin uusi nuorisotoimenjohtaja Tommi Laitio muiden kaupunkien toimijat?

  KE klo 10.10-12.10 (tupla)

  Nuorisotyö - kasvatusta?

  Katariina Soanjärvi, johtaja; Eeva Sinisalo-Juha, TKI-päällikkö; Juha Nieminen, KM, Humanistinen ammattikorkeakoulu HUMAK

  Osiossa pureudutaan nuorisotyön keskeiseen kysymykseen: mikä on nuorisotyön perimmäinen tarkoitus? Mutta pohditaan samalla myös nuorisotyön rajoja: mikä nuorisotyössä on mahdollista? Nuorisotyöntekijät puhuvat nuorten kohtaamisesta, mutta onko kyseessä kasvatuksellinen suhde? Osiossa pohditaan käytännön esimerkkien kautta nuorisotyön suhdetta kasvatukseen ja kasvatuksen suhdetta nuorisotyöhön.

  KE klo 12.30-14.30 (tupla)
  Seuraavaa askelta etsimässä - johtaminen ja kehitys mahdollisuuksien aikakautena

  Alf Rehn, professori

  Professori Alf Rehn on yksi tämän päivän mielenkiintoisimmista äänistä liike-elämässä - niin kansainvälisesti kuin Suomessakin. Pohjoismaissa hänet tunnetaan akateemisen maailman kauhukakarana. Hän on yksi nuorimpia täysaikaisia professoreita Pohjoismaissa. Rehn on tunnettu kreatiivisesta lähestymistavastaan johtamisen ja liike-elämän tutkimuksessa kääntäen usein päälaelleen itsestäänselviksi pidettyjä näkemyksiä. Hän yhdistelee täsmällistä tutkimusta usein yllättäväänkin elämänkatsomukseen sisällyttäen esimerkiksi populaarikulttuuria ja filosofista teoriaa analysoidessaan nykyajan liike-elämää ja taloutta. Hän herättelee kuulijoita väittämillä kuten turhanpäiväisyys tulee ottaa vakavasti, innovaatiosta on tullut tylsää, brändit ovat epäkiinnostavia ja oikea liike-elämän viisaus löytyy sarjakuvakirjoista.

  ILOA ELÄMÄÄN (Auditorio 1 - Wilhelm)

  KE 8.30-8.50
  Keskiviikon aamuhartaus

  Pappi Arto Köykkä, Pirkkalan seurakunta

  KE klo 9.00-9.50
  Lasten virsistä klassikkoveisuihin

  Seurakuntien Lapsityön Keskus

  Tule laulamaan äänesi auki, mielesi virkeäksi ja keho liikkuvaksi. Laulattamassa Mari Torri-Tuominen SLK:sta ja Pekka Björninen Jyväskylästä.

  KE klo 10.10-12.10 (tupla)
  Oppilaitos moniammatillisena yhteistyöympäristönä

  Erityisasiantuntija Maarit Kallio-Savela, Kuntaliitto; työalasihteeri Minna Rikkinen, kirkkohallitus; rehtori Juha Vasama, Pori/Winnova; erityisnuorisotyöntekijä Niina Kaijanniemi, Porin ev.lut. srk:t; oppilaitosdiakoni Salla Tuominen, Oulun srky ja lehtori Matti Simi, Oulu/Osao

  Oppilaitos on nuorelle työympäristö, jossa hän viettää suuren osan arjestaan ja jossa tavoitteena on ammatin oppiminen. Se mahdollistaa monialaisen yhteistyön opiskelijoiden ja henkilökunnan kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin edistämiseksi. Osiossa tarkastellaan yhteistyön lähtökohtia ja linjauksia sekä yhteistyön tavoitteita. Lisäksi esitellään konkreettisia yksilö- ja ryhmätyöskentelyn menetelmiä. Esimerkkitapauksin esitellään kunnan ja ev.lut. seurakunnan yhteistyötä oppilaitoksessa. Osio on suunnattu eri alojen ammattilaisille, jotka toimivat nuorten parissa.

  KE klo 12.30-13.20
  Innostu liikunnasta - 10 teesiä liikunnasta ja urheilusta käyttöön

  Eeva-Liisa "Epsu" Helle, liikuntapappi; Mikko Mäkelä, kirkon liikunta- ja urheiluvastaava

  Osio antaa valmiuksia liikuntayhteistyöhön kunnan kanssa ja rohkaisee vahvistamaan yhteistyötä paikallisten urheiluseurojen kanssa. Osio tarjoaa ideoita liikuntakirkon järjestämiseen ja liikuntarukouksiin. Tutustumme kirkon teeseihin liikunnasta ja urheilusta sekä avaamme niiden käyttömahdollisuuksia seurakunnan työssä. Kohtaavassa työssä saamme nähdä ihmisen kokonaisena ja rohkaisemme huolehtimaan myös fyysisestä kunnosta.

  KE klo 13.40-14.30
  Erilaisina yhdessä - ekumeeninen kasvatus nuorisotyössä

  Suomen ekumeenisen neuvoston nuorisojaosto

  "Yksi on ortodoksi, toinen luterilainen, kolmas helluntailainen... " - Nuorten monimuotoinen hengellisyys ja ekumeeninen kasvatus nuorisotyössä. Tässä kanavassa katsotaan vuonna 2012 valmistunutta dokumenttielokuvaa neljän eri kirkkokuntaa edustavan nuoren hengellisestä elämästä. Lisäksi tutustutaan eri kirkkokuntien nuorisotyön kysymyksiin ja ekumeenisen kasvatuksen mahdollisuuksiin osana monikulttuurisuus- ja suvaitsevaisuuskasvatusta.

  KE klo 18.30-19.00
  Taize-rukoushetki

  Toteuttamassa Eero Jokela, PTK - poikien ja tyttöjen keskus; Terhi Paananen ja Teija Tuukkanen, kirkkohallitus sekä jyväskyläläisiä nuoria

  Tule puheen ja kiireen keskeltä levähtämään hetki lyhyiden laulujen, Raamatun tekstien ja rukouksen parissa. Taizé on ekumeeninen luostariyhteisö Ranskassa. Siellä vierailee vuosittain satoja tuhansia nuoria eri puolilta maailmaa. Myös tuhannet suomalaisnuoret ova vierailleet tässä yksinkertaista ja yhteisöllistä hengellisyyttä sekä sosiaalista vastuuta korostavassa yhteisössä.Taize-rukoushetken laulut

  INNOFACTOR (Auditorio 2 - Wifi)

  KE klo 9.00-9.50
  Saunarauhaa - seksuaaliset asiat käytännön nuorisotyön näkökulmasta

  Tuija Rinkinen, Väestöliitto; Niina Kaijanniemi, Porin ev. lut. srk.

  Yhdessä saunominen kuuluu oleellisena osana suomalaiseen kulttuuriin, vai kuuluuko? Emme voi pitää enää itsestäänselvyytenä, että kaikki nuoret ovat tottuneet olemaan yhdessä suihkussa muiden kanssa tai että se olisi heille vaivatonta. Nuorilla on paljon omaan kehonkuvaan ja seksuaalisuuteen liittyviä kysymyksiä, joihin he hakevat vastauksia mm. Väestöliiton Internet-palvelusta. Millaisia ajatuksia ja kysymyksiä nuorilla on seksuaalisuuteen liittyen ja kuinka voimme heitä niissä huomioida? Toisena näkökulmana on rajojen vetäminen. Jos kaverit nimittelevät toisiaan, onko se häirintää? Kuka vetää rajan ja mihin?

  KE klo 10.10-12.10 (tupla)
  Yhteistyöllä parempaa - 3 näkökulmaa yhteistyöhön nuorten palveluissa

  Alustajat: Kirsti Mäensivu, Pro koulutus ja konsultointi oy; Anu Gretschel, Nuorisotutkimusseura; Anna-Laura Marjeta, Verke. Panelistit: Tapio Kuure, Sosiaalikehitys Oy; Anu Vesterinen, Hyvinkää; Jari Ikola, Kaukajärven koulu; Pipsa Varjo, Pesäpuu ry. Puheenjohtajana Timo Mulari, Allianssi.

  Tilaisuudessa on kolme lyhyttä alustusta, joita asiantuntijapaneeli kommentoi ja keskustelee alustajan kanssa. Kirsti Mäensivu Pro koulutus ja konsultointi Oy:stä käsittelee ohjaus- ja palveluverkoston toiminnan varmistamista, sudenkuoppien välttämistä ja kehittymisedellytysten luomista. Esitys pohjautuu Opit käyttöön -hankkeessa laadittuun opas- ja sparrausaineistoon. Anu Gretschel, tutkija, Nuorisotutkimusverkostosta avaa verkostojen sisältöjen kehittämistä, verkostojen keskusteluyhteyttä toisiin verkostoihin ja nuorten mukaan ottamista verkoston päätöksentekoon. Gretschel pohtii puheenvuorossaan, kuinka nuorisolain 7 a §:ssa mainitut kokoaminen, arviointi, edistäminen, vaikuttaminen, suunnittelu ja tehostaminen näkyvät ja kuinka niiden tulisi näkyä kuntien monialaisten yhteistyöryhmien ja -verkostojen käytännöissä. Esityksessä kerrotaan myös, millaista palvelujen kehittämistarvetta toivat esiin nuoret, kun he pääsivät arvioimaan monialaisia palveluita. Anna-Laura Marjeta, Verken projektisuunnittelija, pohtii puheenvuorossaan miten nuorisoalalla tehtävä yhteistyö tulee muuttumaan ja miten sen tulisi muuttua. Puheenvuorossa näkökulma on erityisesti siinä, miten verkkoa voidaan hyödyntää yhteistyön kehittämisessä ja muutoksissa onnistumisessa. Marjeta esittelee käsitystään, jonka mukaan tiivistyvä yhteistyö luo tarpeita verkon hyödyntämiselle sekä organisaatioiden välisessä vuorovaikutuksessa että nuoren kohtaamisessa. Lisäksi esityksessä avataan verkon merkitystä nuorten osallisuuden kehittämisessä. Jokaisen lyhyen puheenvuoron jälkeen paikalla oleva paneeli keskustelee alustajan kanssa hänen esityksestään, haastaen hänet oman asiantuntemuksensa kautta. Yleisöllä on mahdollisuus osallistua keskusteluun. Mukana paneelissa ovat: Nuorisotutkija Tapio Kuure Sosiaalikehitys Oy:stä ja Nuorisotutkimusverkostosta; Hyvinkää-Riihimäen Seudun Ammattikoulutussäätiön alueellisen etsivän nuorisotyön koordinaattori Anu Vesterinen, joka koordinoi Etsivää nuorisotyötä Hyvinkäällä, Riihimäellä, Lopella ja Hausjärvellä; Rehtori Jari Ikola, Kaukajärven koulu. Hän on osallisena pajakouluhankkeessa, joka toteutetaan yhdessä perusopetuksen, ammatillisen koulutuksen ja Silta-Valmennus ry:n kanssa; Projektityöntekijä Pipsa Varjo Pesäpuu ry:n Selviytyjät -tiimistä tuo keskusteluun lastensuojelun asiakkaan näkökulmaa. Odotettavissa on tiukkaa asiaa ja näkemysten kirjoa yhdestä nuorisotyön ajankohtaisimmasta aiheesta. Puheenjohtajana toimii projektipäällikkö Timo Mulari Allianssista.

  KE klo 12.30-13.20
  Maailmankansalaiseksi kotikonnuilla - globaalikasvatus osana nuorisotoimintaa

  Asta Rentola, yhdenvertaisuussuunnittelija

  Kuinka moni nuori on joskus toivonut maailmasta oikeudenmukaista, kestävää ja rauhallista paikkaa kaikille? Globaalikasvatuksen tehtävänä on avata ihmisten silmät ja mieli maailman erilaisille todellisuuksille ja herättää ihmisissä halu rakentaa oikeudenmukaisempaa, tasa-arvoisempaa ja ihmisoikeuksia kunnioittavampaa maailmaa. Osiossa tutustutaan globaalikasvatukseen: mitä se on, miksi sitä tehdään ja miten sitä voi parhaiten toteuttaa.

  KE klo 13.40-14.30
  Nuorten työllistymispolkujen tukeminen - työnantajayhteistyön hyviä käytäntöjä ja uusia avauksia

  Pirjo Huuhtiainen, toiminnanjohtaja, Helsingin kaupungin nuorisoasiainkeskus; Matti Hulkkonen, toiminnanohjaaja, Lahden kaupungin nuorisopalvelut ja Jukka-Pekka Kivioja, asiantuntija, Elinkeinoelämän keskusliitto EK / tuottaa Valtakunnallinen työpajayhdistys

  Millaisia haasteita nuoret työllistymisessään kohtaavat? Entä mitä työnantajat odottavat nuorilta ja miltä rekrytointi yrityksen näkökulmasta näyttää? Puheenvuoroissa kuvataan nuorten kanssa toimivien tahojen ja työnantajien yhteistyön toimivia ratkaisuja. Esille nostetaan hyviä käytäntöjä työharjoittelun tukemisesta seinättömään valmennukseen ja tuettuun oppisopimukseen. Lisäksi haastetaan pohtimaan työllistämispolkujen kehittämismahdollisuuksia.

  NUORISOTILA (Auditorio 3 - Wolmar)

  KE klo 9.00-9.50
  Katukulttuuri - nuorisoesiintymiä 2000-luvun Suomessa

  Mikko Salasuo, Nuorisotutkimusseura

  Luennolla pohditaan erilaisten nuorisoryhmien dynamiikkaa 2010-luvun Suomessa. Onko alakulttuurien aika ohi ja elämä muuttunut yksilölliseksi erottautumiseksi ja ketjuksi erilaisia tyylivalintoja? Vastausta etsitään artikkelikokoelman "Katukulttuuri - Nuorisoesiintymiä 2000-luvun Suomessa" artikkelien valossa.

  KE klo 10.10-12.10 (tupla)
  Mun elämä yhteiskunnan keskellä

  Neuvotteleva virkamies Jaana Walldén, OKM; näyttelijä Antti Reini; nuorisotoimenjohtaja Tommi Laitio, Helsingin kaupunki; psykiatrinen sairaanhoitaja Kimmo Jouhki, Jyväskylän kaupunki; lehtori Katja Danska-Honkala, Keudan ammattiopisto; oppilaitosdiakoni Juha Jutila, Vantaan seurakunnat ja projektipäällikkö Merit Lindén, Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry

  Aikuistuvan nuoren odotetaan löytävän oma juttunsa, minuutensa ja samalla asemoivan itsensä erilaisiin yhteisöihin, perheeseen, kouluun, harrastuksiin, yhteiskuntaan. Nuoret vastuutetaan itsenäisiksi ja aktiivisiksi toimijoiksi. Miten nuorisotyö voi tukea nuorta yhdessä oppilaitosten kanssa?

  KE klo 12.30-14.30 (tupla)
  Etsivän nuorisotyön kentät

  Merja Kylmäkoski, yliopettaja, Humanistinen ammattikorkeakoulu HUMAK

  Osiossa keskustellaan suomalaisen etsivän nuorisotyön nykytilanteesta ja tulevaisuuden näkymistä. Mitä on etsivä nuorisotyö tämän päivän Suomessa ja millaiseen suuntaan se on kehittymässä tai miten sen tulisi kehittyä? Miten alueelliset erot vaikuttavat etsivän nuorisotyön työotteeseen ja sisältöön? Mikä on etsivän nuorisotyön ydintä ja millainen on sen taustalla vaikuttava ihmiskäsitys? Entä millainen on suomalaisen etsivän nuorisotyöntekijän ammatti-identiteetti ja miten se rakentuu? Työryhmä pyrkii tekemään avauksia etsivän nuorisotyön kehittämiseen Suomessa. Ryhmässä toivotaan syntyvän runsaasti keskustelua!

  HUMAK (D-halli)

  KE klo 9.00-9.50
  Osaamisen kasvun tunnistaminen - työvaltaisen oppimisen uusia avauksia

  Kari Leppänen, erityisopettaja, Tuotantokoulu, Ammattiopisto Luovi; Heli Hirvasmaa yksilövalmentaja, Silta-Valmennusyhdistys ry ja Karoliina Koskinen, projektipäällikkö, TTS Työtehoseura ry, TehoAPAJA-hanke
/ tuottaa Ammattiosaamista välityömarkkinoilta -hanke (ESR), Valtakunnallinen työpajayhdistys

  Voiko ammattiin oppia tuotannollisen työn yhteydessä, jopa ATTO-aineiden (esim. äidinkieli ja matematiikka) osalta? Miten yksilövalmennuksessa voidaan tukea oppisopimusopiskelijaa tutkinnon suorittamisessa ns. koulutusvalmentajan työnkuvalla? Opinnollistamisen perusajatuksena on tuoda esille työtä tekemällä opittavan ammatillisen osaamisen kertymistä. Seminaari tarjoaa mielenkiintoisia näkökulmia työvaltaisen ammatillisen oppimisen uusiin avauksiin. Tule mukaan kuulemaan kokemuksia ja keskustelemaan!

  KE klo 10.10-11.00
  Vanhemmuuden palikat

  Raija Ojell, Kirkkohallitus / kasvatus ja perheasiat

  Lapsen ja vanhemman suhde on syvä, laaja, pitkä, yksinkertainen, moniulotteinen ja ainutlaatuinen. Suhdetta on mielekästä palastella osiin, tutkia välillä yhdestä näkökulmasta kerrallaan. Vanhemmuuden palikkatalo antaa siihen konkreettisen työvälineen ja keskeiset aihealueet. Workshopissa tutustutaan työvälineen perusideaan toiminnallisesti. Työskentely antaa virikkeitä Vanhemmuuden palikoiden käyttöön ryhmän kanssa. Osallistujat saavat mukaansa näytemateriaalin.

  KE klo 11.20-12.10
  Seurustelun palikat

  Tellervo Tulisalo, nuorisotyöntekijä ja Arja Seppänen, kirkkohallitus

  Kaipaus, ihastuminen, rakastuminen ja seksuaalisuus. Miten puhua seurustelusta nuorten kanssa? Miten aktivoida nuoret mukaan keskusteluun? Miten toiminnallisuutta voi yhdistää seurusteluun liittyvään työskentelyyn? Seurustelun palikat - on konkreettinen ja innostava työväline seurakunnan, kunnan ja järjestöjen nuorten toimintaan, kouluun ja oppilaitoksiin. Sen avulla voi käsitellä seurusteluun liittyviä tärkeitä elämänalueita: sitoutumisen yhteisiin pelisääntöihin, monenlaista tunteiden kohtaamista, rakentavan riitelyn tapoja, seksuaalisuuteen liittyvää ihanuutta ja vastuuta, sanojen ja toiminnan, luottamuksen ja anteeksiannon tärkeyttä.

  KE klo 12.30-13.20
  Nuorisopolitiikka: missä mennään?

  Kansanedustaja Susanna Huovinen, Euroopan parlamentin jäsen Sirpa Pietikäinen sekä poliittisten nuorisojärjestöjen edustajia

  Ajankohtaisessa keskustelussa kansanedustaja Susanna Huovinen haastaa poliittisten nuorisojärjestöjen keulahahmoja. EU-tason näkökulmaa keskusteluun tuo MEP Sirpa Pietikäinen. Mukana keskustelussa muun muassa Li Andersson, Vasemmistonuoret; Niklas Mannfolk, Svensk Ungdom; Antti Kurvinen, Keskustanuoret; Joona Räsänen, Demarinuoret.

  KE klo 13.40-14.30
  Yli miljardi mahdollisuutta

  Ulla Sarasalmi, asiantuntija, Kirkon Ulkomaanapu

  Maailman kaikkien aikojen suurin sukupolvi on astumassa lapsuudesta aikuisuuteen. Jo lähes puolet maailman väestöstä on alle 24-vuotiaita ja heistä suurin osa asuu kehitysmaissa. Koulutusta ja työtä tarvitsevien nuorten osuus kasvaa joka päivä ja joidenkin arvioiden mukaan sotien ja konfliktien keskellä elävät nuoret ovat hukkaan heitetty sukupolvi. Nuorten tyytymättömyys on ollut osasyynä "Arabikevään" aikana Lähi-idässä ja Arabiniemimaalla tapahtuneeseen poliittiseen liikehdintään. Myös Euroopassa, esimerkiksi Isossa-Britanniassa eriarvoisuus ja tuloerojen kasvu nuorten keskuudessa on johtanut mellakointiin. Mediassa kehitysmaiden nuoret miehet kuvataan usein ongelmana, joka hankaloittaa yhteiskunnan kehityksen ja muodostaa suoranaisen uhan myös länsimaiden yhteiskuntarauhalle. Nuoret miehet ovat "räjähdysherkkä", "vaarallinen" sekä kasvoton joukko, jota tulee pyrkiä lähinnä hallitsemaan oman etumme nimissä. Nuorissa on kuitenkin valtavasti energiaa ja toivoa, kunhan heihin panostetaan. Pienistä panoksista saatu hyöty saadaan moninkertaisena takaisin.
  Nuorisopolitiikka

  KE klo 9.00-9.50
  Nuorten vapaa-aika, harrastaminen ja nuorisotyö

  Nuoriso- ja liikuntaryhmän päällikkö Sanna Puura, Uudenmaan ELY-keskus; tutkija Sami Myllyniemi, Nuorisotutkimusseura; tutkija Antti Kivijärvi, Nuorisotutkimusseura; ylitarkastaja Tarja Tolonen, OKM; suunnittelija Mari Puhakka, Uudenmaan ELY-keskus; asiantuntija Kirsi-Marja Steward, Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus; apulaisjohtaja Pekka Asikainen, kirkkohallitus / kasvatus ja perheasiat

  Nuorisotyötä tehdään monella foorumilla, ja se linkittyy oleellisesti nuorten vapaa-aikaan. Nuorisopolitiikan avulla nuorison vapaa-aikaa ohjataan ja tuetaan niin valtakunnallisesti kuin alueellisesti. Osiossa käydään keskustelua nuorten vapaa-ajan ja nuorisotyön suhteesta ja pohditaan sen asemaa valtakunnallisessa ja alueellisessa nuorisopolitiikassa.

  KE klo 10.10-11.00
  Lapsi- ja nuorisopolitiikan kehittämisohjelma 2012 hankkeiden esittelyä

  Ylitarkastaja Tarja Tolonen (OKM)

  Osiossa OKM ja ELY-keskusten rahoittamat hankkeet kertovat toiminnastaan. Osion aikana ja sen jälkeen on mahdollista verkostoitua paikalle tulleisiin alueellisiin tai valtakunnallisiin Lanuke-hankkeisiin.

  KE klo 11.20-12.10
  Oma koti - nuorten syrjäytymisen ehkäisyä parhaimmillaan

  Kaisa Tuuteri, projektikoordinaattori ja Niina Kaksonen, aluetyöntekijä - Nuorten asunnottomuuden ennaltaehkäisyhanke, Nuorisoasuntoliitto ry

  "Ei ole resursseja miettiä opintoja, kun pitää miettiä sitä, missä nukkuu ensi yönä", kertoo 30-vuotias entinen asunnoton. Koti on kaikkien perusoikeus. Silti Suomessa on tuhansia asunnottomia - jo pelkästään nuoria asunnottomia on 1400 ja pitkäaikaisasunnottomia nuoria jopa 300 (ARA 1/2012). Tule kuulemaan ja keskustelemaan nuorten asunnottomuudesta ja hyvistä käytännöistä hankekaupungeissa.

  KE 12.30-14.30 (tupla)
  Kunnallinen ja alueellinen nuorisopolitiikka ja monialainen yhteistyö

  Neuvotteleva virkamies Jaana Walldén, OKM; nuorisoyksikön johtaja Georg Henrik Wrede, OKM; sivistystoimentarkastaja Seija Kähkönen, Lapin ELY-keskus; sivistystoimentarkastaja Erik Häggman, Varsinais-Suomen ELY-keskus; kulttuuriyksikön päällikkö Ullrike Hjelt-Hansson, Uudenmaan ELY-keskus; asiantuntija Kirsi-Marja Stewart, Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus; ylitarkastaja Päivi Bosquet, OKM; projektipäällikkö Pirjo Oulasvirta-Niiranen, Sosiaalikehitys Oy; apulaiskaupunginjohtaja Ritva Viljanen, Helsinki, sekä nuorisotoimenjohtajat Pekka Hautamäki (Seinäjoki), Ronnie Djupsund (Kokkola), Marko Laitinen (Riihimäki), Jouni Erola (Joensuu)

  Osiossa pureudutaan siihen miten kunnissa ja alueittain toteutetaan nuorisolain 7a pykälän toimeenpanoa. Osio on suunnattu erityisesti kuntien johdolle, keskijohdolle, päättäjille ja verkostojen toimijoille, mutta kaikki kiinnostuneet ovat tervetulleita.

  KE klo 17.10-18.10
  Teatteria vai täyttä totta? Ihmisoikeudet arjessasi

  Jouni Piekkari, draamakasvattaja, yhteistyössä järjestöjen ihmisoikeuskasvatuskouluttajien kanssa

  Lasse ei saanut unta, koska...Tule katsomaan mitä sitten tapahtuu ja usko vaan, että Supersälli on lähempänä kuin luuletkaan! Tämä on sinulle elämyksellinen sukellus ihmisoikeuskasvatuksen ihmeelliseen maailmaan. Ohjelma tarjoaa välineitä ja näkökulmia YK:n lapsen oikeuksien toteuttamiseen oman työsi arjessa. Esittelyssä myös Euroopan neuvoston Compasito - ihmisoikeuskasvatuksen käsikirja. Ohjelman toteuttaa PTK - poikien ja tyttöjen keskus ry, Kerhokeskus, Lapsiasiavaltuutetun toimiston ja Suomen Unicef.

  CIMO-HUONE

  KE klo 9.00-9.50
  Avoimet ovet ja yleisjulistukset eivät riitä - rasisminvastainen nuorisotyö on rohkeita tekoja

  Osion vetää maahanmuuttajataustaisten työvalmentaja (Järvenpään kaupunki) ja näyttelijä Kaisla Löyttyjärvi. Mukana Leena Suurpää, Nuorisotutkimusseura; Pasi Sahlberg, johtaja, CIMO; Maritta Rihu, perusnuorisotyön koordinaattori, Kouvola; Abdi Cisman, Kölvi ry:n isovelitoiminnan aktiivi, nuoriso- ja vapaa-ajanohjaajaopiskelija, Tampere; Onni Sarvela, Youth in Action -ohjelman kouluttajaringin monikulttuurisuuskouluttaja

  Hiljainen suvaitsevaisuus ei riitä eikä paperinmakuisuus innosta. Kampanjatoiminnasta on päästävä pysyvään toimintakulttuurin muutokseen. Rasismi on vakava ongelma, mutta sen vastustamisen keinojen ei tarvitse olla vakavia. Kiistanalaisuus on sallittua, eikä yhteen oikeaan näkemykseen tarvitse pyrkiä. Väittely korvatkoon välttelyn. Kehitetään yhdessä uutta toimintakulttuuria rasisminvastaiseen nuorisotyöhön.

  KE klo 10.10-11.00
  Idea poiki aloitteen

  Inspiroidu Youth in Action -nuorisoaloitteiden toteuttajista: Elisa Männistö, Street Youth House, Ylivieska; Samuli Laatu, Nuorten toimintaviikko, Äänekoski; Jarmo Kiljunen, Sanni Mantilo ja Eveliina Leskinen, "Viikset", kulttuuriyhdistys/bänditoiminta, Jyväskylä

  Raha ei ole este eikä edes hidaste, sillä nuorisoaloitteiden toimintarahalla nuorten ryhmät pääsevät olemaan aloitteellisia, toteuttamaan omia ideoitaan ja testaamaan luovuuttaan. Kansainvälisen tuen resepti on joskus hyvin simppeli: ryhmä nuoria + hyvä idea + yhteinen hyöty = tukikelpoisuus. Oman projektinsa tehneet uskalikot kertovat.

  KE klo 11.20-12.10
  Avarakatseisuuden asialla. Kuule miten Youth in Action -ohjelma voi olla tukenanne strategianne toteuttamisessa.


  Kansainvälinen tuki on aktiivikäytössä myös tasa-arvotyössä ja sosiaalisen vahvistamisen välineenä. Kuule miten järjestöt ovat voineet toteuttaa omaa strategiaansa Youth in Action -ohjelman tukemana. Tapaat ohjelmaa käyttäneiden järjestöjen ja ryhmien edustajia.

  KE klo 12.10 -13.20 (HUOM! Kellonaika)

  Virkisty resurssikeitaalla! - Kaikki kansa Youth in Action
  -lounasdiskoon ja mehubaariin
  Trooppisia juomia ja virkistäviä uutisia Youth in Action -ohjelmasta ja
  Maailmalle.net -verkkopalvelusta

  Trooppisten virkistysjuomien lisäksi tarjolla piristävä uutinen: Youth in Action -ohjelman resurssit lisääntyvät vuonna 2013. Ota osasi oman toimintanne tueksi. Ja tanssi samalla seminaariväsymys pois dj:n tahdittamana. Tanssin lomassa kuulet tietoiskuja Maailmalle.net -verkkopalvelusta ja CIMOn tarjoamista kansainvälistymismahdollisuuksista.

  KE klo 13.40-14.30
  Eläkeläisten kylän kapina: Meille ulkomaalaisia nuoria, kiitos!

  Sirja Salminen, suunnittelija, Kalevan Nuorten liitto; Pekka ja Irja Rämö, Suinulan kylä

  Tapaa kapinalliset Pekka ja Irja Rämö Suinulan kylästä. Suunnittelija Sirja Salminen kertoo, miten Kuoreveden nuorisoseura Nysä ja Kalevan Nuorten liitto toteuttivat menestyksekkään pilottiprojektinsa. Tarjolla marttojen herkulliset päiväkahvit.

  KE klo 17.10-18.10
  Vastaanotto kv-klinikalla

  Henkilökohtaista neuvontaa
  Youth in Action -ohjelman ja CIMOn neuvontapalveluiden käytöstä

  Tule henkilökohtaiseen neuvontaan Youth in Action -ohjelma-asiantuntijoiden ja CIMOn neuvontapalveluiden tietoasiantuntijan luokse. Neuvomme Youth in Action -ohjelman käytössä ja esittelemme inspiroivia esimerkkejä. Esittelemme myös Maailmalle.net -verkkopalvelua ja CIMOn tarjoamia monipuolisia kansainvälistymismahdollisuuksia. Olemme kiinnostuneita kuulemaan toiminnastanne, jotta voimme tarjota juuri oikeita tukimuotoja teille.

  Elsi

  KE klo 9.00-9.50
  Työpajatoiminnan ABC - termit haltuun ja käsitteet kohdilleen

  Outi Hedemäki, yhteisövalmentaja,Valtakunnallinen työpajayhdistys


  Lyhyt oppimäärä työpajatoiminnasta alan uusille työntekijöille. Mistä työpajatoiminnasta on kysymys? Mitä on valmennus ja sen keskeiset sisällöt? Miten työpajan valmennusprosessi etenee? Tutustumme keskeisiin termeihin ja käsitteisiin.


  KE klo 10.10 -12.10 (tupla)
  Maahanmuuttajan sopeutumisen kriittiset pisteet - sopeutumista edistäviä toimintatapoja ja valmennussisältöjä

  Petri Puroaho, projektipäällikkö ja Jenni Leppänen, koulutuskoordinaattori, MaMuPaja - Maahanmuuttajatyö työpajoilla -hanke, Valtakunnallinen työpajayhdistys

  Kahden tunnin toiminnallisessa työpajassa avataan ryhmätyöskentelyn ja harjoitusten kautta keskeisiä maahanmuuttajan sopeutumista edistäviä teemoja: kielitaito, työ/koulutus ja sosiaalinen verkosto. Tavoitteena on luoda yhdessä hyviä käytäntöjä maahanmuuttajavalmennustyöhön. Työpajan osallistujamäärä on rajallinen.  KE klo 12.30-14.30 (tupla)
  Terveisiä tutkijankammiosta, kuuleeko kenttä?

  Paneelikeskustelu nuorisotutkimuksen ja nuorisotyön välisestä vuoropuhelusta
  Viljami Kinnunen, vastaava hanketyöntekijä, Kokkolan kaupunki; Pauliina Lahtinen, projektityöntekijä, Uusiutuva koulu ja nuorisotyö -hanke; Heta Mulari, projektikoordinaattori, Tyttötyön verkosto -hanke, Setlementtiliitto ja Tanja Räty, koordinaattori, osallisuuskasvatus, Jyväskylän kaupunki. Paneelin puheenjohtajana toimii Nuorisotutkimusseuran erikoistutkija Sanna Aaltonen

  Paneelikeskustelun teemana on nuorisotutkimuksen ja nuorisotyön välinen vuoropuhelu. Keskustelussa pohditaan erityisesti tutkimusta, jonka kohteena ovat nuoret ja nuoruuden merkitykset, mutta joka ei suoranaisesti kohdistu nuorisotyöhön. Miten nuorisotyössä voidaan hyödyntää nuorisotutkimuksellista tietoa? Millaista tietoa kentällä kaivataan ja miten viesti tiedon tarpeesta saadaan tutkijoiden korviin?

  KE klo 17.10-18.10
  Vihreät riparit - ympäristökasvatuksen konkretiaa maasta taivaaseen

  Nuorten Keskus, WWF ja kirkkohallitus. Panu Pihkala, Sanna Koskinen ja Jarmo Kokkonen.

  Millaisilla pienillä ja suurilla ratkaisuilla rippikoulumme vihertää uskottavasti? Kuinka innostamme nuoriamme ja työntekijöitämme vastuuseen luomakunnasta? Voiko syömällä muuttaa maailmaa? Tervetuloa mukaan toiminnalliseen työpajaan löytämään ja jakamaan sisältöjä, ideoita ja työkaluja rippikoulun arkeen. Nuorten Keskuksen, WWF:n ja Kirkkohallituksen yhteisessä hankkeessa haetaan myös pilottiseurakuntia.

  Felix-tila

  KE klo 9.00-9.50
  Uppsökande ungdomsarbete: Framtidsperspektiv samt erfarenheter från de nordiska länderna

  Nicklas Risku, PeM, Ungdomslots vid Resurscentret Föregångarna i Vasa

  Uppsökande ungdomsarbetet nämns idag i många sammanhang, men vad är syftet med verksamheten - skall uppsökarna arbeta förebyggande eller reparativt? Enligt föreskrifterna skall det uppsökande ungdomsarbetet fokusera på "ungdomar under 29 år som saknar arbete och studieplats". Presentation av Resurscentret Föregångarnas modell på det uppsökande ungdomsarbetet för att nå denna målgrupp. Vidare resoneras kring frågeställningen om det uppsökande ungdomsarbetet är ett skrivbordsjobb eller fältarbete.

  KE klo 10.10-12.10 (tupla)
  Att förebygga marginalisering med pojkgrupp - Syrjäytymisen ehkäisy poikaporukassa

  Jens Sjögren och Peter Lindberg, Svenska kyrkan / Ruotsin kirkko

  Skolskjutningar och andra aktuella tragedier talar sitt tydliga språk. Pojkar måste få mer stöd. I en pojkgrupp skapar man ett klimat där förtroende råder och unga pojkar får stöd och ett bollplank i processen att växa upp till välmående vuxna män. Jens Sjögren och Peter Lindberg har tillsammans över 50 års erfarenhet av att jobba med unga pojkar. De är de första som tagit fram ett material för pojkgrupper i Sverige. Killgrupperna håller de alltid i samarbete med socialen, polisen och skolan. Sjögren och Lindberg jobbar inom Svenska kyrkan och är vana att verka i Malmötraktens multikulturella miljö.

  Kouluampumiset ja muut ajankohtaiset tragediat puhuvat omaa karua kieltään. Poikien on saatava enemmän tukea. Pojille tarkoitettu ryhmä perustuu luottamuksen ilmapiiriin, ja pojat saavat tukea kasvaessaan nuoriksi miehiksi. Jens Sjögrenillä ja Peter Lindbergillä on yhteenlaskettuna yli 50 vuoden kokemus poikatyöstä. He olivat ensimmäisten joukossa luomassa käytänteitä Ruotsin poikatyöhön, jossa tehdään kiinteää yhteistyötä sosiaaliviranomaisten, poliisin ja koulun kanssa. Sjögren ja Lindberg työskentelevät Ruotsin kirkossa ja ovat tottuneet Malmön monikulttuuriseen ilmapiiriin. Ohjelmaosio toteutetaan ruotsiksi.

  KE klo 12.30-13.20
  Ungdomsarbete, mångkulturalism och minoriteter?

  Veronika Honkasalo, Ungdomsforskningssällskapet

  Forskare Veronika Honkasalo vid Ungdomsforskningssällskapet har skrivit en avhandling: "Flickor emellan - mångkulturalism och jämställdhet i ungdomsarbete", (2011) där hon frågar hur mångkulturalism tar sig uttryck i jämställdhet och vice versa. Honkasalo tar upp vilka utmaningar det finns i det mångkulturella arbetet inom ungdomssektorn. På vilket sätt förstår ungdomsarbetare mångkulturalism, och hurudana konsekvenser får olika förståelsesätt i relation till vardagens verksamhet?

  KE klo 13.40-14.30
  Voimaannuttava yhteisöllisyys

  Jorma Nieminen, Jyväskylän kaupunki

  Mitä yhteisöllisyys merkitsee nuorisotyössä? Miten yhteisöllisyyttä rakennetaan ja kuinka se näkyy päivittäisessä työssämme? Mitä vaikutuksia yhteisöllisyyden kokemuksella on yksilön voimaantumiseen? Nuorten Taidetyöpaja on toiminut Jyväskylässä yli 10-vuotta, ja kasvanut merkittäväksi ja monipuoliseksi työpajaympäristöksi kaikenlaisille nuorille. Tärkeimmät arvomme näkyvät käytännössä; yhteisöllisyys, toiminnallisuus ja myönteinen ajattelu. Oletko sinä valmis panostamaan yhteisöösi?

  KE klo 17.10-18.10 Huom! Paikkana yläkerran ravintola!
  Olemisen nälkäiset tulen äärellä

  Jyrki Koivisto, diakoniapappi, Margit Nyman, kehitysvammaistyön pappi, Tiina Peippo, saavutettavuuden työalasihteeri

  Tulla näkyväksi.
  Tulla kuulluksi.
  Saada kasvaa omaksi itsekseen.
  - Sama nälkä kaikissa meissä.
  Saada nauraa ja tuntea.
  Saada jakaa ja kuulua yhteen.
  Sinun olemisesi ja minun olemiseni.
  - Sama tuli, joka meissä palaa.
  Nuoren kohtaamisen kuvia ja kokemuksia kirjan "Usein ihmettelen" virittämänä.

  Tietoiskut ja kirjanjulkistukset yläkerroksen ravintolassa

  KE 9.00-9.25
  Selvää synergiaa - eettisesti kantavaa päihdekasvatusta. Julkaisijana HNMKY, Humak ja Kirkkohallitus. Hanna Vaittinen & Juha Luodeslampi: Liikuttava jumalanpalvelus. Kustantaja LK-kirjat / Lasten Keskus, esittelijä Eeva Johansson ja mahdollisesti tekijät

  KE 9.30-9.55
  NäytönPaikka-nettipalvelu
  - Oma Elämä näkyväksi. Ilmainen ja asiakasta osallistava työväline oman elämän hahmottamiseksi ja haltuun ottamiseksi. Miikka Ringman, projektinjohtaja, sosionomi (AMK); Panu Isotalo, projektikoordinaattori, kasvatustieteiden tohtori, OEN-projekti / NäytönPaikka ry.

  KE 10.00-10.25
  Jani Kairavuo & Kari Kanala: Raamis. Kustantaja LK-kirjat / Lasten Keskus, julkaisija Nuorten Keskus, esittelijä Eeva Johansson ja mahdollisesti tekijät (Huom! Tämän kirjan lopullinen nimi tarkentuu vielä.)

  KE 10.30-10.55
  Pumppu-hanke: Miten musiikkiala tuo positiivista virinää nuorten harrastustoimintaan? Miten musiikin avulla saadaan lisää potkua alueelliseen nuorisotyöhön? Miten musiikin harrastamisesta tehdään kiinnostavaa ja helposti lähestyttävää niin koulu- kuin vapaa-ajallakin? Miten alueellinen musiikkitoimijoiden positiivinen "pöhinä" saadaan tavoitteellisesti edistämään työtä esimerkiksi nuorten ryhmätyötaitojen kehittämiseksi, syrjäytymisen estämiseksi ja vaikkapa kotoutumisen edistämiseksi? Teoston varatoimitusjohtaja Kari Paananen kertoo musiikkitoimialan valtakunnallisen Pumppu-hankkeen sisällöstä, vaikutuksista, sekä siitä, miten hankkeen tavoitteita voidaan viedä alueellisesti eteenpäin.

  KE 14.00-14.55
  Sepon kirja eli Seurakunnan partiotyöntekijän käsikirja valmistuu vuoden 2013 alussa. Tule kuulemaan käsikirjasta ja tapaamaan seppoja. Paikalla käsikirjan tekijöistä mm. Hele Ali-Löytty, Malla Lehtovaara ja Antti Malinen sekä sepporyhmästä Kati Arppe-Perämäki, Pasi Bom ja Katri Vappula.

  B1-halli
  Bongaa päättäjä -ständille B1-halliin voit tulla tapaamaan kasvotusten ja henkilökohtaisesti tapahtumassa vierailevia poliitikkoja ja päättäjiä. Ständillä on erillinen aikataulu, josta näet tapaamisaikataulut.

  TO

  Torstai


  Teemana toimintaympäristöt

  Rakenteet eivät ole koskaan arvo sinänsä, vaan niiden avulla luodaan käytännön toimintaympäristöjä, joissa lapsi-, nuoriso- ja perhetyötä sekä tutkimusta tehdään. Rakenteita on pystyttävä myös muuttamaan, jotta niillä voidaan paremmin vastata muuttuneisiin tarpeisiin. Mikä on jatkossa kuntien, seurakuntien ja kolmannen sektorin rooli palveluiden tuottajana? Onko tulevaisuus nollasummapeliä, jossa kolmas sektori paikkaa sen, mikä verorahoilla jää tekemättä? Mikä on seurakuntien rooli kuntaliitosten yhteydessä? Miten lapsi-, nuoriso- ja perhetyö pitää pintansa resurssikeskusteluissa, kun rakenteet ja toimintaympäristöt muuttuvat? Entäpä nuorisotoimialan sisäiset rakenteet ja työnjako, palvelevatko ne nyt parhaiten kaikkia osapuolia? NUORI2013-tapahtumassa rakenteita ja toimintaympäristöjä tarkastellaan siitä näkökulmasta, kuinka työtä tehdään tulevaisuudessa tarkoituksenmukaisemmin, eriarvoisuutta vähentäen ja lasten ja nuorten osallisuutta vahvistaen.

  NUORI2013-sali

  TO klo 9.00-11 (tupla)
  Nuorten hyvinvoinnin indikaattorit - pirstaleinen tieto käyttöön

  Antti Lindtman, kansanedustaja ja Nuoran puheenjohtaja; Satu Tuomikorpi, pääsihteeri, Kirsi Autio, suunnittelija, Valtion nuorisoasiain neuvottelukunta NUORA

  Kuinka nuorten hyvinvointia mitataan? Mitä kaikki eri indikaattorit oikeastaan meille kertovat? Nuorten hyvinvoinnista kerätään tietoa monella tapaa monessa paikassa. Tiedon pirstaleisuuden vuoksi Nuora päätti koota yhteen nuorten hyvinvointia kuvaavia indikaattoreita. Hyvinvointi-indikaattoreita on mahdollista soveltaa myös kuntatasolla nuorten hyvinvointitiedon jäsentämisessä. Indikaattorien esittelyn lisäksi osiossa on luvassa Nuoran puheenjohtajan, kansanedustaja Antti Lindtmanin ajankohtaiskatsaus valtakunnallisiin nuorisokysymyksiin sekä yleistä keskustelua tiedolla johtamisesta nuorisopoliittisessa päätöksenteossa.

  ILOA ELÄMÄÄN (Auditorio 1 - Wilhelm)

  TO klo 8.30-8.50
  Torstain aamuhartaus

  Raija Ojell ja Jarmo Kokkonen, Kirkkohallitus / kasvatus ja perheasiat

  TO klo 9.00-9.50
  Ohjaus ja kohtaaminen nuorisotyön sisältönä - työelämän ja perustutkinnon vuoropuhelua ohjauksesta ja kohtaamisesta

  Antti Heinonen, johtava koordinaattori, Tampereen kaupunki; Auli Pietikäinen, nuorisosihteeri, Tornion kaupunki; Minna Kansanaho, koulutuspäällikkö, Etelä-Pohjanmaan Opisto; Jaakko Mäkinen, nuorisotyöaineiden lehtori, Etelä-Pohjanmaan Opisto

  Ohjaaminen on ammatillisuutta ja kohtaaminen aikuisuutta. Todellinen vuorovaikutus tapahtuu arkisessa toiminnassa. Arvostammeko riittävästi perustasolla tapahtuvaa työtä ja sen tekijää? Saako perustutkinnon suorittanut mahdollisuuden tehdä nuorisotyötä?

  TO klo 10.10-11.00
  Ilman veikkausvoittovaroja neljä viidestä nuoresta jäisi ilman.

  Lapsiasiavaltuutettu Maria-Kaisa Aula; tutkimusprofessori Tommi Hoikkala, Nuorisotutkimusseura; nuorisotoimenjohtaja Tommi Laitio, Helsingin kaupunki; nuorisosihteeri Seppo Körkkö, Inarin kunta sekä Veikkauksen toimitusjohtaja Juha Koponen. Paneelin vetää Allianssin puheenjohtaja Hanna-Mari Manninen.

  Veikkauksen tuotolla rahoitetaan 79 prosenttia valtakunnallisista nuorisotyön määrärahoista. Mitä sillä saadaan aikaan lasten ja nuorten lähiyhteisöissä? Mitkä ovat nuorisotyön keskeisimmät haasteet? Miten Veikkaus ja nuorisotyön ammattilaiset voivat yhdessä vastata tulevaisuuden haasteisiin?

  INNOFACTOR (Auditorio 2 - Wivi)

  TO klo 10.10-11.00
  NEO - Nuorisotyön ammattieettinen ohjeistus

  Kasvatuksen johtaja Timo Laakso, Varkauden seurakunta; nuorisosihteeri Seija Laitinen, Pieksämäen kaupunki; lapsi- ja nuorisotyön toimialajohtaja Otto Pasma, Suomen Setlementtiliitto ry; nuorisotyön lehtori Elna Hirvonen, Tampereen yliopisto; koulutusjohtaja Katariina Soanjärvi, Humanistinen ammattikorkeakoulu; koulutusjohtaja Maarit Pulkkinen, Perä-Pohjolan Opisto. Paneelin vetää Nuoriso- ja Liikunta-alan asiantuntijat ry:n varapuheenjohtaja Mika Pietilä.

  Ohjeistus julkaistiin 2012 huhtikuussa. Miten Nuorisotyön ammattieettinen ohjeistus on otettu vastaan? Kuinka jalkautuminen on sujunut? Mitä tulisi vielä tehdä, jotta nuorisotyön ammattilaiset omaksuisivat ammattieettisen ohjeistuksen.

  TO klo 9.00-9.50
  Kiittääkö työ tekijäänsä? - Kohtaavatko nuorisotyön uudet muodot, koulutus ja palkkaus?

  Nuorisotyönjohtaja Jouni Erola, Joensuu, työmarkkina-asiamies Pekka Kontkanen, JYTY, sopimustoimitsija Sari Jokinen, JHL, Sosionomi Hanna-Mari Savolainen, Jyväskylä. Vetäjänä asiantuntija Mikko Heinikoski, STTK

  Työntekijät ja -antajat sekä ammattiliitot pohtivat yhdessä nuorisotyön uusien muotojen ja sisältöjen asettamia haasteita niin työn tekemisen kuin koulutuksen ja palkkauksenkin näkökulmasta.

  NUORISOTILA (Auditorio 3 - Wolmar)

  TO klo 9.00-11.00 (tupla)
  Nuorisotutkijat koulun penkillä: mitä tuli opittua?

  Tommi Hoikkalaa (Nuorisotutkimusverkosto) ja Petri Pajua (Lasten kesä) kuulustelee Inka Hetemäki (Unicef)

  Sessiossa käsitellään yläkoulun ysiluokan sosiaalista koostetta perusteellisen kenttätutkimuksen kokemusten pohjalta. Myös ihmetellään miksi kasvatustieteessä tehdään tuollaisia tutkimuksia niin vähän; ja pohditaan mitä käyttöä ryhmäosaamisella ja kenties nuorisotyöllisellä otteella voisi olla peruskoulussa. Debatti huipentuu kirkastukseen vastaamalla kysymykiseen miksi tarvitaan luokanopettaja yläkouluun.
  HUMAK (D-halli)

  TO klo 9.00-9.50
  Hyvinvointia ammatillisen koulutuksen keinoin

  Ville Virtanen, verkostokoordinaattori, Suomen ammatillisen koulutuksen kulttuuri- ja urheiluliitto SAKU ry; tutkija Mikko Nykänen, Työterveyslaitos

  Toisen asteen ammatillisen koulutuksen järjestäjät ovat merkittävässä roolissa nuorisotakuun toteutumisessa. Ammatillisessa koulutuksessa on jo vuosia kiinnitetty huomiota opiskelijoiden työ- ja toimintakykytaitojen ohjaamiseen ja omasta hyvinvoinnista huolehtimiseen. Ammattiin opiskelevien nuorten oppimisympäristö on erittäin laaja kokonaisuus ja nuoren hyvinvoinnin tukeminen koko opiskelun ajan vaatii moniammatillista yhteistyötä. SAKU ry on yhdessä THL:n, TTL:n, OKKA-säätiön ja usean koulutuksen järjestäjän kanssa laatinut mallin, jolla hyvinvoinnin edistäminen osana ammatillista koulutusta toteutuu. Mallin toteutumisen arvioinniksi on toimitettu itse- ja vertaisarvioinnin välineeksi hyvinvoivan oppimisympäristön tarkistuslista. Osiossa esitellään malli, sen toteuttamisen edellytykset, prosessin kulku vaiheittain ja itsearvioinnin työkalu; hyvinvoivan oppimisympäristön tarkistuslista.

  TO klo 10.10-11.00
  Itse tehty & Nuorten oma Myrsky - asennetta nuorten omaan toimintaan

  Heikki Vuojakoski, Nuorten Akatemia, ja Anna-Maija Riutta, Suomen lasten ja nuorten säätiö

  Nuorten Akatemian Itse tehdyn ja Suomen lasten ja nuorten säätiön Myrskyn yhteinen työpaja tarjoaa välineitä, tietoa ja asennetta nuorten oman toiminnan tukemiseen. Toiminnallinen työpaja tarjoaa kättä pidempää niin kuntapäättäjille kuin kentällä toimiville nuorisotyöntekijöille. Lisäksi on varmaa, että työpajasta jokaisen mukaan tarttuu asennetta!
  Nuorisopolitiikka

  TO klo 9 - 11 (tupla)
  Nuorisotyön tutkimus

  Tutkija Filip Coussée, Gentin yliopisto, ja Petri Cederlöf, Nuorisotutkimusseura

  Osio alkaa työpajalla Filip Cousséen keskiviikkoisen yleisöluennon pohjalta otsikolla "Research on youth work in local and global settings". Filip Coussée on Gentin yliopiston tutkija ja koordinaattori nuorten asumista tukevassa järjestössä OOOC de Luwte. Toinen osa koostuu Petri Cederlöfin juontamasta paneelista otsikolla "Tieto ja tutkimus nuorisotyöstä Suomessa". Mitä tutkimus tietää nuorisotyöstä ja mitä tutkimusta nuorisotyössä voi hyödyntää? Nuorisotutkimusverkosto julkistaa Ville Pöysän katsauksen suomalaisen nuorisotyön tutkimuksesta. Aihetta valaistaan eri näkökulmista katsaukseen tutustuneiden panelistien sekä avoimissa keskustelussa kaikkien osallistujien voimin. Keskustelussa haetaan näkökulmia tiedon ja tutkimuksen kohdentumiseen ja käyttöön kuntien, seurakuntien ja kansalaisjärjestöjen toiminnan ja työelämän, sekä koulutuksen, kehittämisen, hallinnon ja poliittisen ohjauksen kannalta. Panelistit edustavat näitä rinnakkaisia ja toisiaan leikkaavia toiminnan lohkoja. Juontajana toimii nuorisotyötä valtakunnallisesti seuraava tutkija Petri Cederlöf, joka osallistuu myös koko NUORI2013-tapahtuman seurantaan ja sen toteutumisesta viestintään.

  CIMO-HUONE

  TO klo 9.00-9.50
  Toimintaympäristönä maapallo- Hela världen står öppen

  Ritva Saarikettu, kansainvälisten asian sihteeri ja Sandra Östensson, työharjoittelija, Nuorisokeskus Villa Elba; Pia Nurmio-Perälä, pääsihteeri, Rural Youth Europe; Sarah Stephan, forskare och projektledare, Ålands fredsinstitut

  EU-ohjelmien tuella voi tehdä laajaa yhteistyötä globaalilla tasolla. Youth in Action -ohjelmassa yhteistyömaina voivat olla vaikkapa Afrikan tai Latinalaisen Amerikan maat. Tule tapamaan rohkeita rajojen ylittäjiä ja reviirien laajentajia. Med stöd från EU-programmen kan man bedriva ett brett samarbete på global nivå. Samarbetsländerna i Youth in Action -programmet kan ligga i alltifrån Afrika till Latinamerika. Kom och träffa modiga gränsöverskridare och människor som bidrar till att vidga reviren.

  TO klo 10.10-11.00
  Recognise!

  Rita Bergstein from SALTO resource center gives an update on European policies concerning the recognition of non-formal learning

  What's up with the recognition of non-formal learning? How can young people best benefit from their non-formal learning experience and new skills? Meet expert from SALTO resource center and learn how European policies are developing. Let your active young people gain all they can from things they do.

  Elsi

  TO klo 9 - 11 (tupla)
  Monialaisen toimintamallin juurruttaminen paikallistasolla - hyväksi koetut käytännöt starttivalmennuksessa

  Kari Hilpinen, yksilövalmentaja, Tukeva-työvalmennussäätiö, Marika Ståhlberg, projektityöntekijä, Vamos Nuorten toimintakeskus, Helsingin Diakonissalaitos, Kaisa Tuuteri, projektikoordinaattori, Nuorisoasuntoliitto ry, Jari Kivirinta, projektipäällikkö ja Janne Rinne projektityöntekijä / Startti parempaan elämään -juurruttamishanke, Valtakunnallinen työpajayhdistys

  Monialaisten toimintamallien juurruttaminen edellyttää kaikkien osapuolten yhteistä näkemystä toiminnan merkittävyydestä. Toimijapuolten erilaiset toimintakulttuurit asettavat yhteistyölle kuitenkin haasteita. Tule kuulemaan ja keskustelemaan toimintamallien juurruttamiseen vaikuttavista tekijöistä, toimivista ratkaisuista ja hyväksi koetuista käytännöistä.


  Felix

  TO klo 9 - 9.50
  Keski-Suomessa yhteisellä työllä: Nuorille vastuuta ja onnistumisen kokemuksia

  Eeva-Liisa Tilkanen, toiminnanjohtaja, Arto Lampila, projektipäällikkö, Tiitus Uusoksa, opiskelija, Nuorten Keski-Suomi ry

  Kun kaikilla on ollut yhteinen haaste - nuorten osallisuuden, aktiivisuuden, omaehtoisuuden ja yritteliäisyyden lisääminen - on yhdessä voitu saavuttaa enemmän: 1 + 1 > 2. Projektien kautta syntyi uusi rakenne, joka vie laaja-alaisesti eteenpäin ajattelu- ja toimintatapaa: "Luotamme nuoriin ja annamme heille vastuuta ja oman kokoisia haasteita, mutta myös aikuisen tukea. Toiminnan ja itsensä toteuttamisen kautta syntyy tekemisen ja oppimisen ilo, jossa nuori oppii kantamaan vastuuta itsestään ja ympäristöstään." Mitä tämä käytännössä tarkoittaa? Mitä tuloksia kahdenkymmenen vuoden työssä on syntynyt? Keski-Suomen kokemukset ovat alustuksen pohjana, mutta se tarjoaa ajatuksia ja ituja kaikkien toimintaan, jotka haluavat nuorten olevan toiminnan subjekteina eikä objekteina.

  TO klo 10.10 - 11
  Vai eivät nuoret liiku? - nuorten vaihtoehtoliikunnan muuttuvat maisemat ja merkitykset

  Anni Rannikko ja Päivi Harinen, Itä-Suomen yliopisto; Veli Liikanen ja Jussi Ronkainen, Mikkelin ammattikorkeakoulu, Juvenia - nuorisoalan osaamiskeskittymä

  Millaisilla ehdoilla ja olosuhteilla vaihtoehtoliikunnalle voidaan luoda vapaata toiminnan tilaa? Ovatko vaihtoehtolajien yhteisöt avoimia kaikille? Mitkä ovat uusien lajien leviämisen haasteet? Mitä nuorisotyöntekijän tai liikuntapaikkojen suunnittelijan pitäisi tietää uusista lajeista? Liikunnan monimuotoistuvat tilat ja tavat on opetus- ja kulttuuriministeriön rahoittama liikuntatutkimushanke, jossa tarkastellaan nuorten harrastamia ns. vaihtoehtolajeja - lajeja, jotka ovat verrattain uusia ja erottautuvat järjestäytyneestä lajitoiminnasta. Hankkeessa tutkitaan kaupunkitilassa näkyviä liikunnallisuuden muotoja, jotka eivät vastaa perinteistä käsitystä urheilusta. Työpajassa esitellään hankkeen ensimmäisiä tuloksia sekä julkaisu, jossa tarkastellaan 11 vaihtoehtoliikuntalajia: bleidausta, boulderointia, capoeiraa, katutanssia, longboardingia, parkouria, roller derbyä, scoottausta, skeittausta, slackliningia ja uutta sirkusta.

  Tietoiskut ja kirjanjulkistukset yläkerroksen ravintolassa

  9.00-9.25
  Suvielise Nurmi & Panu Pihkala (toim.): Luontokirkkovuosi. Kustantaja LK-kirjat / Lasten Keskus, julkaisija PTK - poikien ja tyttöjen keskus, esittelijät Eeva Johansson ja Suvielise Nurmi.

  9.30-9.55
  Koordinaatti.fi - Verkkopalvelu nuorten tieto- ja neuvontatyön ammattilaisille. Esittelijöinä Jaana Fedotoff ja Mika Pietilä, Koordinaatti - Nuorten tieto- ja neuvontatyön kehittämiskeskus.

  10.00-10.50
  YAD Street Team pyrkii vastaamaan vapaaehtoistyön haasteisiin tarjoamalla matalan kynnyksen vapaaehtoistyötä, jota kuka tahansa yli 13-vuotias voi tehdä, juuri siellä missä haluaa, juuri silloin kun haluaa, juuri sillä työpanoksella kuin haluaa ja juuri niin pitkään kuin haluaa. Janne Paananen YAD.

  B1-halli

  Bongaa päättäjä -ständille B1-halliin voit tulla tapaamaan kasvotusten ja henkilökohtaisesti tapahtumassa vierailevia poliitikkoja ja päättäjiä. Ständillä on erillinen aikataulu, josta näet seuraavat vieraat.

  OHEISOHJELMAT

  YHTEISET OHJELMAT NUORI2013-SALISSA  Ti 8.1. klo 16.30–18.30 avajaiset juontaa toimittaja Anne Flinkkilä. Avajaisissa puhuvat mm. arkkipiispa Kari Mäkinen, kansanedustajat Sari Palm ja Susanna Huovinen sekä valtiosihteeri Raimo Sailas. Avajaisissa esiintyy Jyväskylän rock-kuoro RockAll.

  Ke 9.1. klo 15–17 yhteistyönjuhlan juontaa tutkimusjohtaja Leena Suurpää. Juhlassa puhuvat mm. opetus- ja kulttuuriministeriön ylijohtaja Riitta Kaivosoja ja Gentin yliopiston tutkija Filip Coussée sekä esiintyy stand up -koomikko Mikko Vaismaa. Tilaisuudessajaetaan Nuorisotyön tunnustuspalkinto.

  To 10.1. klo 11.10–13 päättäjäiset juontaa osastopäällikkö Leena Ruotsalainen. Tilaisuudessa puhuvat mm. alue- ja kuntaministeri Henna Virkkunen, tulevaisuustutkija Mika Aaltonen sekä Jyväskylän kaupungin teatterikuraattori Antti Niskanen.

  TUTUSTUMINEN VETURITALLEIHIN

  Veturitallit ti klo 18.30–21- Jyväskylän kaupungin nuorisopalvelut kutsuu sinut tutustumaan Veturitalleihin ja nuortentila Vaihteeseen. Veturitallinkatu 6, Matkakeskuksen lähituntumassa. Kysy opastusta tapahtumainfosta tai Jyväskylän nuorisopalveluiden messupisteestä.

  YHTEISTYÖRAVINTOLAT

  Yhteistyöravintolat London (Kolmikulma, Puistokatu 2) sekä Escape (Väinönkatu 32) avautuvat ti ja ke klo 21. Molempiin ravintoloihin on klo 24 asti maksuton sisäänpääsy sekä vaatesäilytys osallistujapassia näyttämällä.

  MUUTA ILTAOHJELMAA

  Iltakirkko tiistaina klo 20–21, Jyväskylän kaupungin kirkossa. Gospel-musiikkia Popparissa tiistaina (Puistokatu 2-4, käynti Ilmarisenkadun puolelta) klo 21.30. Liputovelta 4 euroa. Kolmen Keisarin Liitto.

  Taize-rukoushetki keskiviikkona klo 18.30–19, Iloa elämään -auditorio (1 Wilhelm).

  BONGAA PÄÄTTÄJÄ
  Varmista muutokset B-hallin sohvaryhmien yhteydestä

  TI klo 15:10-15:30
  lapsiasiavaltuutettu Maria Kaisa Aula, kansanedustaja Susanna Huovinen, OKM:n nuorisoyksikön johtaja Georg Henrik Wrede

  KE klo 12:10-12:30
  kansanedustaja Anne Kalmari, MEP Sirpa Pietikäinen, kansanedustaja Sari Palm

  KE klo 14:30-15
  MEP Sirpa Pietikäinen, kansanedustaja Sari Palm

  TO klo 9:50-10:10
  OKM:n nuorisoyksikön johtaja Georg Henrik Wrede, kansanedustaja Sari Palm

  NÄYTTELYALUEELLA

  Tule, tunne ja toimi - positiivista energiaa työpajoilta

  Tutustu nuorten toiminnalliseen, elämykselliseen työpajatoimintaan käytännössä. Taitotalo tarjoaa ideoita nuorten kanssa toimimiseen. Pajasimulaattorissa pääset tutustumaan valmennukseen, sen työkaluihin ja esimerkiksi kierrätystoiminnan mahdollisuuksiin.

  Taitotalon toteuttavat Jyväskylän Nuorten Taidetyöpaja ja Voimalaitos - Nuorten Taitopajat (ESR). Pajasimulaattorissa on mukana Keski-Suomen Työpajayhdistyksen jäsenpajoja. / Tuottaa Valtakunnallinen työpajayhdistys

  HENGELLISTÄ OHJELMAA

  POP-messu ti klo 11.30-12.50, NUORI2013-sali (B-halli). Messua ovat toteuttamassa piispa Seppo Häkkinen, pastori Riikka Wiksröm, messuisäntä Mikko Saari ja esirukouksen lukija Tilda Tiljander. Bändi: Make Perttilä (kapellimestari), Tuukka Vainiola (kitara),Pasi Ryökkynen (basso), Tuomas Hautala (koskettimet), Mikael Seire (rummut), Mirkka Paajanen (solisti), Ella Jaakkola, Miriam Bourgeot ja Pilvi Kekkonen(kuoro). Artistivieraana Yona.

  Iltakirkko ti klo 20-21, Jyväskylän kaupungin kirkossa. Toteuttaa Jyväskylän seurakunta.

  Keskiviikon aamuhartaus klo 8.30-8.50, Iloa elämään -auditorio (1 Wilhelm). Pappi Arto Köykkä, Pirkkalan seurakunta.

  Taize-rukoushetki ke klo 18.30-19, Iloa elämään -auditorio (1 Wilhelm). Toteuttamassa Eero Jokela, PTK - poikien ja tyttöjen keskus; Terhi Paananen ja Teija Tuukkanen, kirkkohallitus sekä jyväskyläläisiä nuoria.Rukoushetken laulut

  Torstain aamuhartaus klo 8.30-8.50, Iloa elämään -auditorio (1 Wilhelm). Raija Ojell ja Jarmo Kokkonen, Kirkkohallitus / kasvatus ja perheasiat.
  Gospel-musiikkia Popparissa (Puistokatu 2-4, käynti Ilmarisenkadun puolelta) klo 21.30. Liput ovelta 4 euroa. Kolmen Keisarin Liitto soittaa kitaravetoista rokkia, jonka musiikissa kuulee kaikuja perinteisestä suomirockista. Vaikutteita voi löytää 90-luvunflanellipaita-aikakaudelta, mutta myös nykyrockista.
  x

  Ajankohtaista

  x
  x
  x

  Kommentoi Facebookissa

  Tapahtumajärjestäjät

  Valtakunnallinen TyöpajayhdistysNuorisotutkimusseura RYAllianssiSuomen ev. lut. kirkko

  Yhteistyökumppanit